Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Ziołolecznictwo - wątek ogólny - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Ziołolecznictwo - wątek ogólny (/showthread.php?tid=6749)

Strony: 1 2 3 4

Ziołolecznictwo - wątek ogólny - TYTUS - 04.06.2026

Wszystko na temat ziół. 
Jeśli zbierasz sam, koniecznie załącz zdjęcie. 
Mile widziane porady, wskazówki nt zbiorów czy miejscówek.

RE: Ziołolecznictwo - wątek ogólny - smakosz - 04.06.2026

koszystam z melisy, żeby wyciszyć się przed snem. No i z ostropestu plamistego, żeby wspomóc moją biedną wątrobe Big Grin

RE: Ziołolecznictwo - wątek ogólny - TYTUS - 05.06.2026

[Obrazek: 20260604-132611.jpg]
Pędy sosny (z lewej) - genialne na syrop, mają od chuja wit C jak i olejków eterycznych, mozna zrobić herbatkę i wieczorem przed snem fajnie utulą do snu.

Bluszczyk kurdybanek (z prawej) - ma silne działanie przeciwzapalne,  bardzo mocno pobudza trawienie, działa też oczyszczająco.
Smak naparu gorzki, lekko cierpki.
Właśnie jestem na etapie testów tego ziela.

smakosz 
Sprawdź sobie dziurawiec na wyciszenie się,  to jest jeszcze lepsze od melisy, zobaczyszBig Grin

RE: Ziołolecznictwo - wątek ogólny - TYTUS - 05.06.2026

[Obrazek: 20260506-091202.jpg]
Młode liście brzozy- zbierane wiosną gdy są jeszcze lepkie to bogactwo witamin, olejków eterycznych i flawonoidów. Mają silne działanie moczopędne, przeciwreumatyczne oraz detoksykujące. Łagodzą obrzeki oraz oczyszczają nerki

Kwiaty jabłoni - są bogate w antyoksydanty, herbata działa uspokajająco, poza tym jest po prostu pyszna Tongue

RE: Ziołolecznictwo - wątek ogólny - Konwalia2568 - 06.06.2026

(04.06.2026, 22:37)smakosz napisał(a): koszystam z melisy, żeby wyciszyć się przed snem. No i z ostropestu plamistego, żeby wspomóc moją biedną wątrobe Big Grin

Meliska przed snem skutecznie wycisza umysł, jak już sobie robiłam to od razu z dwóch torebek, żeby na pewno zasnąć. Nie zapomnę tej mellisy co ją zrobiłam akurat z jednej torebki. Poczułam wyciszenie niby git, ale i tak zasnąć się nie dało. Moc działania była taka akurat o połowe za mała. A zaparzenie drugiej meliski żeby sobie dorzucić zabierze nam więcej potencjalnego czasu na sen.

RE: Ziołolecznictwo - wątek ogólny - TYTUS - 06.06.2026

[Obrazek: 20260604-180308.jpg]

Kwiaty koniczyny czerwonej - napar wspiera układ krążenia,  działa przeciwzapalnie, wspiera układ hormonalny u pań

RE: Ziołolecznictwo - wątek ogólny - daniel776 - 06.06.2026

(06.06.2026, 06:54)Konwalia2568 napisał(a): Meliska przed snem skutecznie wycisza umysł, jak już sobie robiłam to od razu z dwóch torebek, żeby na pewno zasnąć. Nie zapomnę tej mellisy co ją zrobiłam akurat z jednej torebki. Poczułam wyciszenie niby git, ale i tak zasnąć się nie dało. Moc działania była taka akurat o połowe za mała. A zaparzenie drugiej meliski żeby sobie dorzucić zabierze nam więcej potencjalnego czasu na sen.

Ta w torebkach to badziew,najlepiej mieć swoją lub zakupić w dobrym zielarskim.Dopiero wtedy odkryłem jak powinna działać meliskaSmile

RE: Ziołolecznictwo - wątek ogólny - Konwalia2568 - 06.06.2026

Dzięki za sugestię, któregoś dnia się wybiorę i ocenię te różnicę  Blush

RE: Ziołolecznictwo - wątek ogólny - DarkSonia - 06.06.2026

Meliska to podstawa dla mnie przy większej imprezie w 24h  niż 3G
Po prostu zapobiegawczo a i wykazuje ponoć działanie neuroprotekcyjne

Ostropest plamisty wiadomo - wątroba i ogólnie odtruwanie organizmu

Pokrzywa, ale to Tytus wie, bo za jego poradą zaczełam to stosować i działa fajnie vitalizująco po maratonach , których ostatnio mało mam ale sobie czasami zaparzę taką sklepową ze 3-4 saszetki, jak jest gorzko to dobrze  Big Grin

z roślinek jeszcze cuś - kakauko - takie ECo ( bez dodatkuF co rozdupcają żołądek ) i ważne by miało wicej tłuszczu - bo to właśnie tam jest wszystko co ciało poCZebuje

RE: Ziołolecznictwo - wątek ogólny - daniel776 - 07.06.2026

Dokładnie,nieodtluszczone kakaoSmileu siebie w zielarskim kupuję kakao i takie z łyżki czy dwóch dziala bardzo wyraznie,wyostrzenie kolorow i trochę "wygładzenie" obrazu wraz z wyraźnie polepszonym humorem.Bardzo polecam