Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Ogromne przejęcie narkotyków na Śląsku. Całe miasto mogłoby “chodzić na haju”!
11.08.2025, 17:50
(10.08.2025, 23:08)Konrad Curze napisał(a): Zastanawia mnie, kto nadaje taki ton tym artykułom, czy dziennikarze aby zgadzały się kliknięcia, czy psiarnia, aby pokazać, że coś udało im się. Przejeli dużą ilość pseudoefedryny - wow, legalnego leku... Jakby to była czysta efedryna (dostępna tylko na receptę) to można byłoby uznać to za jakiś sukces. Natomiast z pseudoefedryną jest sporo użerania się nim dojdzie się do metaamfetaminy i pewnie ze znacznymi stratami / niższą czystością.
efedryna a pseudoefedryna to są różne diastereoizomery, ale przy redukcji do mety jedno z tych centrów stereogenicznych znika i wychodzi to samo.
prostym językiem - jak masz stereoizomery to tak jakbyś miał lewą i prawą rękę - niby takie same ale nie do końca, a tu masz podwójnestereoziomery, czyli jakbyś miał ręce i stopy, ale po redukcji i tak to wszystko znika, więc tak czy siak jest 5 palcy. pseudoefedryna to substancja czynna leku - a nie lek sam w sobie, to co dostajesz w aptece nie jest czystym proszkiem pseudoefedryny, tylko tabletka - a jak to tabletka ma substancje które ją łączą w trwałą, ma jakąś otoczkę - dlatego jest użeranie się w syntezie, ale przez te dodatki.
to tak jakbyś jedną herbatę posłodził 5 gramami cukru zwykłego, a drugą 5g cukru pudru
gdy się cały cukier rozpuści to obie będą tak samo słodkie
nie ma różnicy czy to by była czysta pseudoefedryna czy efedryna
racja, że zarówno psy i dziennikarze wyolbrzymiają z działkami czy sukcesami swoimi.
Ja jestem tym, który puka