Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Jakie jest Twoje podejście do osób LGBT? 05/04/2026
2 godzin(y) temu
(Dzisiaj, 00:03)doxyou napisał(a): Konwalia2568
Mieszasz kilka różnych pojęć.
Narażanie swojego zdrowia na ryzyko, a samookaleczenie się to dwie różne rzeczy.
Samookaleczenie z definicji dąży do uszkodzenia ciała, a celem jest przyniesienie sobie ulgi psychicznej.
Jeśli chodzi o substancje (mogę mówić tylko za siebie) celem jest w 90% chęć doświadczenia przyjemności wynikającej z zazycia.
Zgadzam się, że ćpanie nie jest samookaleczaniem, pomyliłam się. Jednak stosowanie substancji psychoaktywnych jest formą autoagresji pośredniej.
( 11 godzin(y) temu)Bortak42 napisał(a): Konwalia2568
To wyrządza szkody innym ludziom wbrew temu co mówisz i jest zaburzeniem psychicznym. Nie należy tego porównywać do spożywania substancji psychoaktywnych. Mylisz pojęcia. Transy i pedały również wyrządziły i nadal wyrządzają obiektywną krzywdę ludziom, chociaż może w inny sposób. Albo się leczyć albo samobój i nikt nie będzie płakać.
Dobrze, powiedz o jaką konkretną obiektywną krzywdę Ci chodzi.
Co do fragmencie o leczeniu, to myślę, że krótka wypowiedź Konrada:
(10.05.2026, 00:10)Konrad Curze napisał(a): Dysforia płciowa wywołuje ogromny angst w danej osobie. HRT i zmiany środków ekspresji są formą leczenia. Na moją wiedzę większość osób trans po tranzycji jest szczęśliwsza i mały procent tegoż małego procenta populacji (osoby trans to około 1% społeczeństwa) żałuje tej decyzji. Z drugiej strony efekty conversion campów są takie, że ci ludzie mają większą szansę popełnić samobójstwo. A aktywność środowisk LGBT w sferze publicznej jest oddzielną dyskusją.
jest bardziej merytoryczna od proponowanego przez Ciebie samobója. Żadna inna forma leczenia, poza wspomnianą przez Konrada nie działa. Terapia konwersyjna jest nieetyczna i nijak odnosi się do tego co wiemy o człowieku. Nie da się również tego wyleczyć przyjmowaniem większej ilości hormonów zgodnych z ciałem. Terapia hormonalna stosowana u osób trans, nie jest w stanie zmienić płci odczuwalnej. Bo gdyby tak było, to nie mielibyśmy sytuacji, gdzie osobom z przeprowadzoną tranzycją się odwidziało. Został również przeprowadzony "eksperyment" w którym wmówiono chłopcu od początku życia, że jest dziewczyną. Skutki katastrofalne. Zła diagnoza potrafi komuś spierdolić życie, dlatego pewien sceptycyzm wobec sensowności tych działań jak najbardziej rozumiem.