Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Ziołolecznictwo - wątek ogólny
04.06.2026, 20:12
Wszystko na temat ziół.
Jeśli zbierasz sam, koniecznie załącz zdjęcie.
Mile widziane porady, wskazówki nt zbiorów czy miejscówek.
Jeśli zbierasz sam, koniecznie załącz zdjęcie.
Mile widziane porady, wskazówki nt zbiorów czy miejscówek.
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży gdy się nią dzieli.
04.06.2026, 22:37
koszystam z melisy, żeby wyciszyć się przed snem. No i z ostropestu plamistego, żeby wspomóc moją biedną wątrobe
![[Obrazek: 20260604-132611.jpg]](https://i.ibb.co/wNmnqpTz/20260604-132611.jpg)
Pędy sosny (z lewej) - genialne na syrop, mają od chuja wit C jak i olejków eterycznych, mozna zrobić herbatkę i wieczorem przed snem fajnie utulą do snu.
Bluszczyk kurdybanek (z prawej) - ma silne działanie przeciwzapalne, bardzo mocno pobudza trawienie, działa też oczyszczająco.
Smak naparu gorzki, lekko cierpki.
Właśnie jestem na etapie testów tego ziela.
smakosz
Sprawdź sobie dziurawiec na wyciszenie się, to jest jeszcze lepsze od melisy, zobaczysz
![[Obrazek: 20260506-091202.jpg]](https://i.ibb.co/W4Sg929v/20260506-091202.jpg)
Młode liście brzozy- zbierane wiosną gdy są jeszcze lepkie to bogactwo witamin, olejków eterycznych i flawonoidów. Mają silne działanie moczopędne, przeciwreumatyczne oraz detoksykujące. Łagodzą obrzeki oraz oczyszczają nerki
Kwiaty jabłoni - są bogate w antyoksydanty, herbata działa uspokajająco, poza tym jest po prostu pyszna
06.06.2026, 06:54
(04.06.2026, 22:37)smakosz napisał(a): koszystam z melisy, żeby wyciszyć się przed snem. No i z ostropestu plamistego, żeby wspomóc moją biedną wątrobe
Meliska przed snem skutecznie wycisza umysł, jak już sobie robiłam to od razu z dwóch torebek, żeby na pewno zasnąć. Nie zapomnę tej mellisy co ją zrobiłam akurat z jednej torebki. Poczułam wyciszenie niby git, ale i tak zasnąć się nie dało. Moc działania była taka akurat o połowe za mała. A zaparzenie drugiej meliski żeby sobie dorzucić zabierze nam więcej potencjalnego czasu na sen.
06.06.2026, 10:02
(06.06.2026, 06:54)Konwalia2568 napisał(a): Meliska przed snem skutecznie wycisza umysł, jak już sobie robiłam to od razu z dwóch torebek, żeby na pewno zasnąć. Nie zapomnę tej mellisy co ją zrobiłam akurat z jednej torebki. Poczułam wyciszenie niby git, ale i tak zasnąć się nie dało. Moc działania była taka akurat o połowe za mała. A zaparzenie drugiej meliski żeby sobie dorzucić zabierze nam więcej potencjalnego czasu na sen.
Ta w torebkach to badziew,najlepiej mieć swoją lub zakupić w dobrym zielarskim.Dopiero wtedy odkryłem jak powinna działać meliska
Meliska to podstawa dla mnie przy większej imprezie w 24h niż 3G
Po prostu zapobiegawczo a i wykazuje ponoć działanie neuroprotekcyjne
Ostropest plamisty wiadomo - wątroba i ogólnie odtruwanie organizmu
Pokrzywa, ale to Tytus wie, bo za jego poradą zaczełam to stosować i działa fajnie vitalizująco po maratonach , których ostatnio mało mam ale sobie czasami zaparzę taką sklepową ze 3-4 saszetki, jak jest gorzko to dobrze
z roślinek jeszcze cuś - kakauko - takie ECo ( bez dodatkuF co rozdupcają żołądek ) i ważne by miało wicej tłuszczu - bo to właśnie tam jest wszystko co ciało poCZebuje
Po prostu zapobiegawczo a i wykazuje ponoć działanie neuroprotekcyjne
Ostropest plamisty wiadomo - wątroba i ogólnie odtruwanie organizmu
Pokrzywa, ale to Tytus wie, bo za jego poradą zaczełam to stosować i działa fajnie vitalizująco po maratonach , których ostatnio mało mam ale sobie czasami zaparzę taką sklepową ze 3-4 saszetki, jak jest gorzko to dobrze

z roślinek jeszcze cuś - kakauko - takie ECo ( bez dodatkuF co rozdupcają żołądek ) i ważne by miało wicej tłuszczu - bo to właśnie tam jest wszystko co ciało poCZebuje
07.06.2026, 21:27
Dokładnie,nieodtluszczone kakao
u siebie w zielarskim kupuję kakao i takie z łyżki czy dwóch dziala bardzo wyraznie,wyostrzenie kolorow i trochę "wygładzenie" obrazu wraz z wyraźnie polepszonym humorem.Bardzo polecam
u siebie w zielarskim kupuję kakao i takie z łyżki czy dwóch dziala bardzo wyraznie,wyostrzenie kolorow i trochę "wygładzenie" obrazu wraz z wyraźnie polepszonym humorem.Bardzo polecam

![[Obrazek: 20260604-180308.jpg]](https://i.postimg.cc/tJfhT5Bf/20260604-180308.jpg)